2012. november 25., vasárnap

Karácsonyi könyvajánló - fiúknak

Nem tudom, a Ti környezetetekben van-e tinédzser korú fiú, kiskamasz. Nos, az enyémben van, és azt kell mondanom, hogy igen sokat kínlódom azzal, hogy rávegyem őt az olvasásra. 
De emlékszem, hogy mikor az öcsém ennyi idős volt, ő is ódzkodott az olvasástól... Nem volt ugyanis a fejében más, csak  a kötelezők, amiket nem szeretett, és aminek az elolvasására mégis rákényszerítették...és lassan a legutálatosabb kikapcsolódássá vált számára az olvasás...

Persze ma már másképp látja. Mert tudja, hogy vannak más könyvek is. Olyanok, amelyek jobban idomulnak az ő érdeklődési köréhez, az életkorához, a stílusához. 
Ha korábban is lettek volna ilyenek, vagy tudta volna, hogy vannak, talán már előbb olvasóvá vált volna. Jó olvasóvá. Vagy legalábbis jobbá..

Ha a Ti környezetetekben is van ilyen korú fiú, ajándékozzatok neki jó könyvet. Érdekeset, izgalmasat, magával ragadót...

A mai könyvajánlóm nekik szól:

testvéreknek, barátoknak, osztálytársaknak, unokatestvéreknek, unokaöcsiknek - kamaszfiúknak...


Ursula Poznanski: Erebos

Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalak száma: 546 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 780 gr
ISBN: 9786155131202
Kiadás éve: 2012 
Ára: 4.900 Ft (Internetes ár: 3.675,-)

Fülszöveg:
Nick megszállottja az Erebos című számítógépes játéknak, ami kézről-kézre jár az iskolájában. A szabályok elég szigorúak: mindenki csupán egyetlen esélyt kap, hogy Erebost játszhasson. Játék közben egyedül kell lenni és senkinek sem szabad róla beszélni. Aki ezeket megszegi, vagy nem teljesíti a küldetéseit, kiesik, és többé nem is tudja elindítani a játékot. De ami a legérdekesebb: az Erebos olyan megbízásokat ad, amelyeket nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell végrehajtani. A képzelet és a valóság zavarosan összemosódik. Aztán a játék arra utasítja Nicket, hogy öljön meg egy embert. 

Saját megjegyzés:
Azt hiszem, ez az a könyv, ami valamennyi tizenéves fiúolvasónak tetszeni fog - azoknak, akik játszottak már számítógépes játékot, azoknak, akik szeretik azokat és azoknak, akik nem. Bővebben itt olvashattok róla...


Ernest Cline: Ready, Player, One

Kiadó: Agave Könyvkiadó

Oldalak száma: 508 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 280 gr
ISBN: 9786155272011
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.980,- (Internetes ára: 2.235,- 7books.hu)

Fülszöveg:
2044-et írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert. A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért.

Saját megjegyzés:
Íme, ez is egy ígéretes könyv, csupa virtuális valósággal és izgalmas kalandokkal. Nekem a Gamer c. film jut róla eszembe - mármint a világ miatt. Bár nyilván ez nem olyan brutális...Mindenesetre nagyon érdekesnek tűnik, ha fiú lennék, én elolvasnám (így is, hogy nem az vagyok :)).


Siobhan Down - Patrick Ness: Szólít a szörny


Kiadó: VIVANDRA KFT 
Oldalak száma: 216 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 610 gr
ISBN: 9789638883995
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.950,- (Internetes ár: 2.213,- 7books.hu)

Fülszöveg:
A szörny, ahogy a szörnyek szokása, nem sokkal éjfél után jelent meg. Conor ébren volt, amikor megérkezett. Rémálomból riadt fel. Nem egy rémálom volt ez, hanem az a rémálom, amit annyiszor álmodott mostanában. Az, amiben sötét van és vihar és sikoltás. Az, amiben kicsúszik keze szorításából a másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Amelyik mindig úgy végződött, hogy ... De ez a szörny valahogy másmilyen volt, nagyon öreg és vad, és a legveszélyesebb dolgot akarta Conortól. Az igazságot. Patrick Ness lenyűgöző regényt írt a népszerű író, Siobhan Dowd történetéből, akit túlságosan korai halála akadályozott meg abban, hogy azt saját maga fejezze be. Bátor, könyörtelenül őszinte, alapvetően szomorú, de mégis humorral színezett, kivételesen megindító írás arról, hogyan fogadjuk el veszteségeinket.

Saját megjegyzés:
Akik olvasták a Chaos Walking c. sorozatot, vagy Siobhan Down bármelyik könyvét (Éles és gyors sikoly, A londoni óriáskerék rejtélye), annak kötelező. Aki nem olvasta őket és nem ismeri az írókat, azoknak ideje elkezdeni az ismerkedést velük :)


Jeff Kinney: Egy ropi naplója 5. - A rideg való


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 222 oldal
Borító: Keménytáblás
Súly: 360 gr
ISBN: 9789639708211
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.299,. (Internetes ára: 1.840,- bookline.hu)

Fülszöveg:
Greg Heffley világéletében egy dolgot akart: felnőni. De vajon tényleg olyan remek dolog a felnőtté válás, mint amilyennek ő azt hiszi? A fiú-lány bulik és a növekvő felelősség terhei mellett Gregnek még a kamaszodással járó kínos változásokkal is meg kell küzdenie - ráadásul mindezt úgy, hogy nincs mellette a legjobb barátja, Rowley. Vajon egyedül is állja majd a sarat? Vagy leteríti a rideg való?

Saját megjegyzés:
Humoros, vicces kis realista regény egy kamaszfiú szavaival, egy kamaszfiú mindennapjairól. Annak, aki szerette Adrian Mole-t és szereti a komoly témák vicces megközelítését...


John Stephens: A smaragd atlasz


Kiadó: Ciceró Könyvkiadó
Oldalak száma: 340 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 440 gr
ISBN: 9789635397709
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.490,- (Internetes ára: 2.618,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Havas téli éjszaka. Három kisgyereket űznek ki otthonukból a sötétség irgalmatlan erői. Tíz évvel később Kate, Michael és Emma semmivel sem tud többet arról, mi szakította el őket a családjuktól. A válasz egy bűvös atlaszban található. Az atlasz varázshatalma egy olyan világba ragadja el a gyerekeket, ahol a lélektelen Süvöltők hadserege biztosítja az aranyhajú Grófnő uralmát. Kate és testvérei hamarosan elképesztő kalandokba bonyolódnak, amelyekben vannak rab gyerekek, váratlan szövetségesek, vérszomjas farkasok, föld alatti ütközetek, egy ragyogó, kísérteties gömb, kardforgató óriások, és három hihetetlen erejű varázskönyv, amelyeket meg kell találni. Az akcióban, humorban és érzelmekben gazdag A Smaragd Atlasz csak az első szakasza Kate, Michael és Emma utazásának különös, veszedelmes tájakra és önmagukba: három gyerek története, akik eredetileg a családjukat akarták megtalálni, de végül az egész világot kell megmenteniük.

Saját megjegyzés:
Hihetetlenül izgalmas kis kalandregény három kiskamaszról, akik arra hivatottak, hogy megmentsék a világot...


Nemkönyv - Ne olvasd, csináld!


Kiadó: Manó Könyvek
Borító: Puhatáblás
Súly: 170 gr
ISBN: 9786155220166
Kiadás éve: 2012 
Ára: 1.490,. (Internetes ára: 1.118,-)

Fülszöveg:
86 dolog, amit mindig meg szerettél volna tenni egy könyvvel, de mindig megtiltották. "Ne csinálj szamárfüleket, ne zsírozd össze, ne gyűrd, ne önts rá vizet!" - Micsoda egy marhaság! A NemKönyvre nem érvényesek a tiltások. Használd, a végén pedig nézzen is úgy ki, mint, amit használtak!

Saját megjegyzés:
Nahát, ez az a könyv, amit annak ajánlok leginkább, aki nem szereti annyira a könyveket...merthogy ez nem is egy könyv igazából. Ez minden, amitől a könyveidet félted. Fülnyomda, gyűrködés, foltok...brrr. Egy könyvmoly rémálma! De annak, aki eleve ódzkodik a könyvektől, annak felüdülés...


G.I. D'andrea: Wunderkind  - A csodagyermek


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 376 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 450 gr
ISBN: 9789632454429
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.299,- (Internetes ára: 2.400,- bookline.hu)

Fülszöveg:
Párizs, ősszel. A ragyogó ezüstpénz, amelytől képtelen megszabadulni és a holdvilágképű ismeretlen fenekestül felforgatja Caius Strauss életét. A pénz mindig visszakerül hozzá, hiába hajítja a Szajnába, hiába dobja a szemetesbe. Caius elátkozott sorsának szimbóluma a pénz, amely Dent de Nuit-be vezeti. Abba a városrészbe, amelyet egyetlen térkép sem jelöl. Ahol minden megtörténhet. Titokzatos helyek és különleges képességű emberek világa. Például Cartaferina könyvesboltja, a rejtélyes tárgyak lelőhelye. Segítségükkel valóra válnak a legsötétebb vágyak. Igaz, véráldozat árán. Az apokaliptikus, örökké sötét párizsi városrészben Caius szörnyű felfedezést tesz: ő a Wunderkind. A fiú, akiért halni is képesek az emberek, a holdvilágképű Spiegelmannt pedig esztelen öldöklésre készteti. 

Saját megjegyzés:
Izgalmas, misztikus, titokzatos történet Párizs különleges, izgalmas kerületeiben, fantasztikus világokban.


Nick James: Éghajú akadémia - A gyöngyháború

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalak száma: 260 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 260 gr
ISBN: 9789637051401
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.980,- (Internetes ára: 2.384,- bookline.hu)

Fülszöveg:
A felperzselt Föld utolsó reménységét a gyöngyök jelentik: apró, rejtélyes rögök a világűrből, amelyek egész városokat képesek ellátni energiával. Az értük folyó harc résztvevői az Éghajó Közösség - politikai disszidensek, akik hatalmas hajókon élnek a sztratoszférában - és az Egyesült Párt által vezetett korrupt felszíni kormány. Jesse Fisher, az Éghajó Akadémia legkevésbé ígéretes tanonca és Cassius Stevenson, egy fiatal felszíni ügynök útjai keresztezik egymást, amikor mindketten tiltott területre tévednek a gyöngyök utáni hajszában. Véletlen találkozásuk váratlan reakciót indít be bennük, és mindkét fiút elképesztő és veszélyes képességekkel ruház fel. Miközben a szembenálló hatalmak bármit megtennének, hogy kihasználják ezeket az új erőket, Jesse és Cassius, mint üldözött és üldöző, az egykori Seattle romjaihoz tart, hogy megtudják az igazságot újonnan szerzett erejükről, múltjukról és a gyöngyök megdöbbentő titkáról.

Saját megjegyzés:
Egy hihetetlenül fantáziadús történet... Hamarosan bővebben is írok majd róla, hiszen már itt lapul a polcomon...


Patrick Ness: Háború a békéért - Chaos walking 3.


Kiadó: Vivandra Könyvek
Oldalak száma: 606 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 550 gr
ISBN: 9789638883988
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.750,- (Internetes ára: 2.813,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Háború! Végre! - mondja a Mesterpolgár. Három hadsereg masírozik ÚjPrentissvárosban. A céljuk ugyanaz, megsemmisíteni a másik kettőt. Todd és Viola ott van az egész borzalom sűrűjében, nincs esély a menekülésre. A csatában megszólal egy harmadik, bosszúra vágyó hang is. Hogyan vessenek véget a háborúnak? Hogy lesz így béke? Ha a háború szörnyeteggé teszi az embereket, mi vár még rájuk? - A díjnyertes Chaos Walking trilógia elképesztően izgalmas befejező kötete egy magával ragadó regény a hatalomról, a túlélésről és a háború romboló valóságáról.


Vidra Gabriella: A templom titka - A tudás könyvei 3.


Kiadó: Kolibri Kiadó

Oldalak száma: 318 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 480 gr
ISBN: 9786155234149
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.490,- (Internetes ára: 2.618,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Te mit tennél, ha az ókori Görögországban el akarnának adni rabszolgának? Rájönnél, hogyan működik a magától nyíló ajtó, ha az életed múlna rajta? Tudod, hogy készül a gulyásleves? Ismét őrült események zavarják meg a tanévet: a Van de Graaff-generátor káprázatos fényjátékot produkál, a földrajzórán pedig kitörnek a térkép vulkánjai... Krisztiánéknak nem lehet maradásuk. Útjuk Hollókőre vezet, a török időkbe, majd a kora középkori Chartres-ban kötnek ki, ahol az épülő katedrálishoz kell üvegablakot készíteniük. Harmadik feladatként érdekes ókori találmányok működési elvére kell rájönniük. De Mar-Tör most sem adja fel: szülőföldjén, Dél-Amerikában építi birodalmát, hogy végső csapdába ejtse a kamaszokat... A befejező rész következik... 


David Walliams: Gengszter nagyi


Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 286 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 310 gr
ISBN: 9786155234170
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.490,- (Internetes ára: 1.868,- 7books.hu)

Fülszöveg:
"Pár év, és klasszikusnak fog számítani." -(Sue Townsend, az Adrian Mole-könyvek szerzője). A 11 éves Ben rettegve gondol a péntek estékre, amikor a nagymamájánál kell aludnia. Ő ugyanis minden idők legunalmasabb nagymamájának látszik: állandóan szókirakósdit játszik és káposztalevest főz. De van egy dolog, amit Ben nem tud róla... Ben nagyija pontosan olyan, amilyennek az ember a nagyikat elképzeli: - ősz haja van és műfogsora, a használt zsepit mindig a kardigánja ujjába gyűri, és nemzetközi hírű ékszer tolvaj. Kalandos és megindító történet egy nagymamáról és az unokájáról, valamint lopott koronaékszerekről.

Saját megjegyzés:
Vicces, humoros, megható történet, tele kalanddal és izgalommal. A fiatalabb korosztálynak is...


Nógrádi Gábor: A gonosz hét napja


Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma: 198 oldal
Borító: Keménytáblás
Súly: 250 gr
ISBN: 9789631193367
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.290,- (Internetes ára: 1.718,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Luca a ház tetején ül és énekel. Az emberek döbbenten nézik lentről, és a kislány bátyja, a tizennégy éves Alex zokogva borul térdre. Egyedül ő tudja: ha a húga lezuhan a tetőről, arról csakis ő tehet. Hét nap ennyi kellett ahhoz, hogy a fiú mindent tönkretegyen maga körül. Akkor kezdődött az ámokfutás, amikor az apja lelépett otthonról, és a dühös Alex ellopott egy különös, foltos kutyát. Ettől a naptól fogva a fiú csal, hazudik, ármánykodik, haragszik az egész világra. Még szerelmét, Vivit is megalázza, mert a lány nem szereti őt viszont. Hét nap telik el a gonosz jegyében s már Alex húgának élete a tét. Vajon minden bűnre van bocsánat? Enyhítő körülmény-e a viszonzatlan szerelem, a zűrös kamaszkor és egy zsarnok apa? Nógrádi Gábor izgalmas, felkavaró regénye ezekre a kérdésekre is választ keres.

Saját megjegyzés:
Komolyabb hangvételű, mély mondanivalójú, megrázó könyv - érettebb gondolkodású, komolyabb fiataloknak ajánlom.



Luca Cognolato: Ketten a palánk alatt


Kiadó: Manó Könyvek
Oldalak száma: 214 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 210 gr
ISBN: 9786155220296
Kiadás éve: 2012 
Ára: 1.990,- (Internetes ára: 1.490,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Stifti egy idegen városkába költözik, ahol megismerkedik Tunyával, akivel egy szempillantás alatt össze is barátkoznak. Új barátjának és a Sharks kosárlabda csapatának köszönhetően megtanulja az égi horogdobást, beleszeret egy lányba, aki a világ legjobb hárompontosait dobja, és rájön arra is, hogy mit jelent az igazi barátság. Mert a kosarazásban mindenki egyenlő, nincsenek különbségek, nem fontos, ki honnan származik, vagy hogy milyen színű a bőre.

Saját megjegyzés:
Könnyed, fiatalos, sportos könyv - szintén a fiatalabb korosztálynak.


Gill Lewis: Égi vándor


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Borító: Kartonált
ISBN: 9789632456812
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.299,- (Internetes ára: 1.839,- libri.hu)

Fülszöveg:
Egy teremtmény él az erdő mélyén. Olyan teremtmény, amilyet már több mint száz éve nem láttak Callumék farmján. Callum és Iona megfogadják, hogy titokban tartják csodálatos felfedezésüket, de vajon képesek is megvédeni? Az ígéret, melyet egymásnak tettek, mindkettejük életét megváltoztatja.


James Patterson: Maximum Ride 1. - Az angyal-kísérlet


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Borító: Kartonált
ISBN: 9789632456966
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.999,- (Internetes ára: 2.399,- libri.hu)

Fülszöveg:
Hat felejthetetlen kölyök - család és otthon nélkül - az életéért fut. Maximum Ride és a legjobb barátai egy kísérlet eredményei: repülésre tervezték őket. De ezzel még nem ér véget csodálatos képességeik listája. Most megléptek, és tudniuk kell, ki hozta létre őket, ki vadászik rájuk, és miért tervezték úgy őket, hogy az emberek felett álljanak. James Patterson ezt írja regényéről: A kedvenc könyvem, és talán a legjobb alkotásom. 

Saját megjegyzés:
Egy fantasztikus sztori különleges képességű fiúkról, sok kalanddal, sok érdekességgel.


Ulysses Moore: A sötétség útvesztője


Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 328 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 500 gr
ISBN: 9789632979113
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.699,- (Internetes ára: 2.024,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Anita és Jason eldöntötték, hogy belépnek a Haldokló Faluban talált időkapun. A kapu túloldalán sötét és barátságtalan föld alatti világ várja őket. Ezzel kezdetét veszi a föld mélyébe vezető, kimerítő utazás, melynek végén elérkeznek minden képzeletbeli hely középpontjához: a Labirintushoz. A nagy sikerű Ulysses Moore sorozat kilencedik könyve biztosan nem okoz csalódást az olvasóknak.

Saját megjegyzés:
Ulysses Moore története folytatódik...Azoknak, akik szeretik és olvasták már a sorozatot...


Remélem, sikerül jól és jót választani, s ezzel elérni, hogy többet olvasson ez a korosztály is!

Boldog Karácsonyt!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates