2013. december 8., vasárnap

Nick James: Az invázió (Éghajó Akadémia 2. )

Advent időszaka mindig nagy készülődéssel és tervezgetéssel telik - vélhetően mindannyiunk életében. Egy Olvasó Ember számára pedig ez külön öröm, hiszen az ajándékvásárlás együtt jár egy-két könyvesbolt, vagy könyves webáruház felkeresésével, kutakodással, információgyűjtéssel.
Mert aki olvas, az nemcsak kapni szereti a könyvet, hanem adni is, és valószínűleg a család valamennyi tagja számíthat valamiféle olvasnivalóra a karácsonyfa alatt megbújva...
A felnőttekkel, kisgyerekekkel általában nincs is gond, ezernyi könyv közül lehet választani. Náluk jóval nagyobb kihívást jelentenek a kiskamaszok, kamaszok - főleg a fiúk, akiket általában csupán egy igazán jó és érdekfeszítő, kalandos olvasmánnyal lehet rábírni, hogy leüljenek és belefeledkezzenek egy könyvbe...

A Blogturné Klub december 7-től 9-ig tartó turnéja mindenképpen segítséget nyújthat ebben a nehéz kérdésben, hiszen Nick James Éghajó Akadémia sorozatának második kötete, Az invázió kerül bemutatásra a turné állomásain. A könyv kimondottan fiúknak való izgalmas, lendületes olvasmány, amely kiváló ajándékként kerülhet a fa alá!

Tarts velünk a turné állomásain, ismerd meg Jesse és Cassius történetét és karakterét, hallgasd meg velünk a karakterek zenéit és nyerd meg a három nyereménykönyv egyikét!





Nick James: Az invázió

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 260 oldal
Fordító: Hudácskó Brigitta
Megjelenése: 2013. december

Fülszöveg:
Jesse Fisher csupán arra vágyott, hogy végre mindenki békén hagyja. Ám mit tehet az ember, ha egy szép napon kiderül, hogy a bolygó jövőjének sorsa az ő nyiszlett kis vállain nyugszik, a világ megmentéséhez kapott társa pedig újonnan megtalált bátyja, aki nem sokkal korábban még gyilkos terveket szövögetett ellene? Ha pedig mindez nem lenne elég, Jesse Fishernek azzal a ténnyel is szembe kell néznie, hogy minden földhözragadtsága ellenére ő még csak nem is földlakó. Remek. 
Az Éghajó Akadémia második kötetében a gyöngyökért folyó harc folytatódik, Jesse és Cassius pedig ismét menekül – ám egymás üldözése helyett a két testvér most kénytelen új ellenségekkel szembenézni: idegen megszállók fenyegetik a Földet, a fiúknak pedig szembesülniük kell az eshetőséggel, hogy talán még ketten együtt is kevesek lesznek a világ ellen.

A könyvről:
Nick James már az Éghajó Akadémia  első kötetével belopta magát sokunk szívébe, hiszen A gyöngyháború egy igazán eredeti és ötletes, bravúrosan kidolgozott és megálmodott történet, amelynek közvetlen és fiatalos hangja minden tizenéves számára  fantasztikus élményt nyújtott és hangosan kiáltott a folytatásért.

Íme hát, megkaptuk, és legalább olyan lendülettel és energiával dübörgött végig rajtunk, mint a sorozat első része!


Kiválasztott városok
Ezúttal Jesse a kiinduló szereplőnk, aki a nagy titok és a Cassius-szal való találkozás után nem igazán találja a helyét az Akadémián, és azon töri a fejét, miként tudna segíteni a gyöngyöknek a szabadulásban. Ezzel aztán állandó bajba és veszélybe sodorja magát, mit sem törődve a következményekkel. Szerencsére a bajban ismerszik meg a jó barát - és Jesse-nek van belőlük néhány...
Cassius mindeközben a sarkvidéken próbálja meghúzni magát, ám nem sokáig sikerül elbújnia az Egyesült Párt elől - hamarosan rátalálnak. Madame ismét igényt tart a szolgálataira, ráadásul a nő másik "fia" Theo is rászáll és megfenyegeti.

S ha mindez nem lenne elég: különös, furcsa vörös gyöngy érkezik az űrből, egy különös, vörös energiával telített utazóval, aki fenyegető üzenetet hoz Jesse-éknek.
Vajon mi igaz az üzenetből, s mit jelent ez az emberiségre nézve? Valóban eljött az invázió ideje?
Peremvidék

Nick James ezúttal sem hazudtolta meg önmagát és egy igazán pergő, sodró lendületű, kalandokkal és csatákkal teli történetet tárt elénk. Mindezt egy olyan részletgazdagon, aprólékosan átgondolt és kidolgozott világban, amelynek minden szegletét bebarangoljunk Jesse és Cassius utazása során. 

A történet ismét egy izgalmas, kalandos üldözéssel kezdődik - vagyis rögtön bele az közepébe, ahogy azt már az első részben is megszoktuk. Ez a sodró lendület, ez az iram nagyjából az egész cselekményt végigkíséri, kaland kalandot követ, összecsapás összecsapás hátán, nagy néha megszakítva egy-egy epizóddal a múlt sorából, amely arra hivatott, hogy a titok, a valóság még egy darabját elénk tárja. És persze ezzel együtt a RÉV, vagyis a másik, az idegen bolygó történelmét, a  megszállók indokait is megmagyarázza. 

Theo feltűnése, a hatalmas ötlettel és fantáziával megálmodott rídium szerepének felvázolása fantasztikus és megdöbbentő - mintha egy szürreális álomba csöppentünk volna, melyben bármi megtörténhet.

A sci-fi szál talán ezúttal kissé erőteljesebbé vált, mint az első részben, mégsem éreztem ennek semmi hátrányát vagy negatív felhangját, tökéletesen illeszkedett a történet vonalához és felépítéséhez. 

Az ártatlan, gyermeki szerelmi szál ezúttal szinte teljesen a háttérbe húzódott, így az, aki ezt kifogásolta az első rész kapcsán, most kicsit megnyugodhat - nincsenek szerelmes gondolatok és pillantások, ebben a részben a háborúé a főszerep!

Nick stílusa töretlen és változatlan: könnyed, fiatalosan dinamikus, magával ragadó. igazán egyszerű és örömteli olvasni. És a vége? Nos, a vége tartogat némi meglepetést, de mindenképpen ismét kiáltozhatunk: ide a folytatást!

Karakterek:
Ha az első részben Cassiusé is volt a főszerep, ez a rész egyértelműen Jesse szárnyalása. Karakterfejlődése, jellemének változása és kiforrása bámulatos, rendkívül szeretetteli és dicséretes, ahogy James a szárnyai alá veszi a figurát, és elindítja egy úton, ahol önmagára találhat. Az első részben elesett, magára hagyott kisfiúból talpraesett, okos és logikus kamaszfiú vált, aki megtanulja lassan, hogy mi célja is van az életének, és kire is számíthat igazán.

Cassius vadsága és zabolátlansága is csillapodik, lassan megtanul alkalmazkodni és csapatjátékosként együttműködni.


Theo friss megjelenése, karakterének elszántsága és ellentmondása új színt visz a történet egészébe, egyfajta új ellenfelet, új megvilágítást teremt. Fájdalmas volt látni benne a fiút, aki apja parancsára bármit elvégez, és a kisgyereket, akinek minden érzelmét ennek rendelték alá és megszüntették....Sajnáltam őt, és a fiút, aki lehetett volna. 

Számomra a legtalányosabb karakter egyértelműen Madame, akit a második kötet végére sem tudok igazán hova tenni. Természetesen elítélendő és megvetendő mindaz, amit a "gyermekeivel" tett, mégis látok benne valami pozitív elszántságot és elhatározást, ami talán segíti abban, hogy felülemelkedjen mindezen és a végén még szövetségesünk legyen a harcban...
Nos majd meglátjuk...

Borító:
A magyar kiadás borítóját a sci-fi könyvek kedvelői által már bizonyára ismert és szeretett Sánta Kíra illusztrálta. A megjelenő karakter fontos dolgokat közöl velünk a könyvben történtekről és a fején - voila- az elmaradhatatlan pilótaszemüveg - amit én kifejezetten imádok! 
A külföldi borítón ez szintén mindenhol megtalálható - bár őszintén szólva egyik könyvben sem láttam ennek szerepét vagy akár megjelenését. Ennek ellenére is tökéletes kiegészítője a futurisztikus, álomszerű víziónak. 






A karakterek a zenén keresztül...

JESSE FISHER : tizenöt éves, az Éghajó Akadémia hallgatója. Mindenki úgy véli, ő egy kicsit lúzer és a kiképzés során mindenképpen elbukik.  Ugyanakkor titokzatos múltja hatalmas és veszélyes igazságokat takar.


Nick James
CASSIUS STEVENSON: tizenöt éves, képzését az Egységes Párt iskoláiban kapja, gyöngyvadásznak készül. A Párt fejének, Madame-nak a kedvenc tanítványa, Cassius leginkább úgy gondolja, hogy ő Madame fogadott fia.  Jesse Fisherrel történő találkozása után, felrobban benne valami ... szó szerint.

Avery WICKSEN : tizenhét éves, néhány évvel ezelőtt végezte el az Akadémiát. A hajó könyvtárában dolgozik, mert a Gyöngy-ügynöki státuszt nem sikerült megszereznie. Furfangos, rendkívül rafinált, gyakran sodorja bajba magát.

Skandar HARRIS : tizenöt éves tanuló az Éghajó Akadémián. A csaták és edzések a kedvencei. Kissé brit akcentussal beszél, amit Jesse "Skandar akcentus"-nak nevez.


EVA RODRIGUEZ : tizenöt éves tanuló az Akadémián. Magasan képzett, tökéletesen megfelel minden hallgatót érintő elvárásnak. Nagy benne a versenyszellem, határozottan sportos / agresszívebb, keményebb, mint Jesse.




Nyereményjáték

Szeretnéd megnyerni a könyvet? Nézd a rafflecopter dobozt, like-olj és máris megvan rá az esélyed! Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway


Részt vevő blogok

dec. 7. - Kelly Olvas 
dec. 8. - Roni Olvas
dec. 9. - Lovingawildbook


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates