2014. március 20., csütörtök

Together Thor'sday - Veronica Roth: A beavatott

Akárhogy is nézzük, az olvasás szubjektív, magányosan végzett tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkben, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.


De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?





Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a könyvben a kedvenc jelenete/idézete/szereplője, mi rázta meg leginkább, mit szeret benne a legkevésbé stb.



Together - vagyis együtt: Greylupus-szal és MFKatával, akiknek a véleményét saját oldalaikon olvashatjátok el!


Eheti közös olvasmányunk egy olyan könyv, aminek a filmadaptációját a héten kezdik el vetíteni a hazai mozik, s mindhárman lelkes várakozással tekintünk elébe, s egyik trailert a másik után nézzük meg a filmről.
Bizony, ez Veronica Roth: Divergent, vagyis A beavatott című könyve, mely régóta nagy, közös kedvencünk - egyrészt Négyes, másrészt a történet lendületessége miatt.


A könyv világában a társadalom különböző csoportokra tagolódik: Bátrakra, Őszintékre, Barátságosakra, Önfeláldozókra és Műveltekre. A csoportokba az emberi tulajdonságok, készségek, személyiségjegyek, viselkedési normák szerint osztják be a társadalom lakóit, így aztán - szerencsés esetben - ki-ki az általa leginkább képviselt rétegbe kerül.


Ezt olvasva szerintem akaratlanul is felmerül a kérdés mindenkiben: én vajon melyik csoportba tartozhatok?



Bennünk is, bennem is. És kapásból azt válaszolnám: jaj, de szeretnék Bátor lenni! Szeretnék mozgó vonatokból kiugrálni és szédítő magasságokba felmászni és szélsebesen suhanni lefele egy hevederbe kötve, rápillantani az alvó városra az óriáskerék tetejéről, legyőzni magamban minden félelmet...
Dehát igazából nem vagyok bátor... Beismerem, magamnak is, másnak is... 
De akkor mi vagyok? Melyik csoportba illenék?

Nos, találtunk egy tesztet, amelynek kitöltésével bárki megtudhatja. Mi megcsináltuk, teszteltük magunkat és a következő eredmény született:



Roni - A Barátságos!

S mivel mi mindhárman más-más csoportba tartozók lettünk, így aztán a Together Thor'sday rovat mai bejegyzéseiben ezt a három csoportot mutatjuk be Nektek!

Barátságosak

Szimbólum
fa, ami a béke és a természet jelképe
Színükpiros és sárga
VezetőjükHivatalosan nincs, ám szószólójuk leginkább Johanna
JelmondatukBékében élni egymással, az agresszió ellen
   szeretet, kedvesség, béke
Csoportkiáltvány (részlet)
                         Bizalom:
                         A fiú azt mondja az anyjának:
                         - Anya, ma veszekedtem egy barátommal.
                        Az anya erre ezt válaszolja:
                         - Miért veszekedtél a barátoddal?
                         - Mert akart tőlem valamit, amit nem adtam 
                        meg neki
                         - Miért nem adtad oda neki?
                         - Mert ez enyém.
                         - Fiam, meg van a saját vagyonod, de a  
                         barátaidat nem birtokolhatod. Mit szeretnél
                         inkább?
                         - Barátokat.
                         - Akkor add oda amit kérnek, bízva abban,
                         hogy ők is adnak neked, mikor szükséged
                         lesz rá.

A csoportról:
"A Barátságos csoportot azok hozták létre, akik az agressziót okolták."

Bizony a Barátságosak azt vallják, hogy az ellenségeskedés, az agresszió a forrása minden rossznak és bajnak, ezért a legfontosabb dolgunk ezen a világon, hogy ezeket legyőzzük és a világot szeretetteljessé és ezáltal békéssé tegyük.

A Barátságosak kedvesek, igyekeznek elkerülni bárminemű konfliktust, ha mégis a közelükben vita támad, próbálják azt minél egyszerűbben, zökkenőmentesebben elrendezni.
Szeretnek mosolyogni, számukra teljesen elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy emberek hogyan képesek bántani egymást - akár szóval, akár tettel. Nem rendelkeznek "igazi" vezetővel, a problémákat, felvetéseket együtt, közösen vitatják meg, Szószóló irányítása alatt.
Ők azok, akik a város számára megtermelik, előállítják az élelmiszert, s mivel tudják azt, hogy a teljes lakosságnak rájuk van szüksége, ez mérhetetlen boldogsággal tölti el őket, és még keményebb munkára sarkallja.

A konfliktusok elkerülésével néha gyávának tűnnek, igazából csupán igyekeznek kitartani hitvallásuk mellett.

Fizikai megjelenésük:
A barátságosak vidámak, pozitív beállítottságú emberek, ezért szeretik a színes, bohém dolgokat, főként a sárgát és a pirosat.
Külföldi oldalakon készítettek is jónéhány összeállítást, ebből mutatok egy kis ízelítőt:









0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates