2014. május 13., kedd

Kiera Cass: Az Igazi - The One (Párválasztó 3)

http://media-addict.hu/wp-content/uploads/2014/05/a-btk-az-igazi.png

Véget ér a Párválasztó sorozat. A Gabo Kiadónak köszönhetően alig pár nappal a világpremiert követően a magyar olvasók is végre megtudhatják, hogy kit választ Maxon herceg, miként zárul a Párválasztó, és mi történik Illéa népével.

A hat állomásos blogturnén értékelések és extrák formájában búcsúzunk a Párválasztó sorozattól. Olvashattok idézeteket a könyvből, megismerhetitek Maxon gondolatait a döntőben maradt lányokról, megtudhattok érdekességeket az írónő oldaláról és persze szó esik a kiegészítő novellákról is. A nyereményjátékon pedig - ha ügyesek vagytok - megnyerhetitek a könyv egy példányát is!
Tartsatok velünk! Válasszunk Párt!
Kiera Cass: Az Igazi - The One


Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Eredeti cím: The One
Oldalak száma:
Kötéstípus: kartonált

ISBN: 9789636898830

Fordította: Gázsity Mila

Megjelenés: 2014.05.13.

A Párválasztó trilógia 3. kötete

Fülszöveg:
A PÁRVÁLASZTÓ KEZDETEKOR A LÁNYOK MÉG 35-EN VOLTAK. DE KÖZÜLÜK CSAK 1 NYERHET.
Eljött az idő, hogy a korona végre a győztes fejére kerüljön.
Amikor beválogatták a Párválasztóba, America még csak nem is álmodott arról, hogy valaha eljuthat a korona közelébe – vagy Maxon herceg szívéhez. Ahogy azonban egyre közeleg a versengés vége, és a palota falain túl fokozódik a fenyegető veszély, America rádöbben arra, hogy mennyi mindent veszíthet – és hogy milyen keményen kell küzdenie a vágyott jövőért.
„Egyik kezem Maxonéban pihent, arcomat a mellkasára fektettem. Ő a fejem tetején nyugtatta az állát, így forogtunk az eső zenéjére.
Abban a pillanatban biztosra vettem, hogy van közös jövőnk. Ha ilyen érzés, amikor együtt vagyunk, akkor valahogy rá fogunk találni az útra, amely visszavezet bennünket egymáshoz.”
Kiera Cass a New York Times listavezető bestseller írója, valamint a magánkiadásban megjelent The Siren című fantasyregény szerzője. A Radford University diákja volt, jelenleg családjával a virginiai Blacksburgben él. Kiera életében megközelítőleg tizennégy fiút csókolt meg. Egyikük sem volt herceg. Könyveiről, videóiról és sütiszeretetéről az olvasók a www.kieracass.com oldalon tudhatnak meg többet.


A könyvről:
Vannak pillanatok az életben, amikor válaszúthoz érkezünk. Jobbra megyünk, vagy balra, aszerint, hogy miként döntünk. Toporoghatunk egy helyben egy darabig, tétovázhatunk, tűnődhetünk, melyik döntés lenne is a helyesebb, de mindenképpen indulnunk kell. S hogy jól döntünk-e? Nem derül ki, csak mikor már elindultunk az úton és nincs visszaút..


Americának is dönteni kell: hercegné lesz-e vagy katonafeleség? Aspent választja, a gyermekkori szerelmét, akihez megannyi emlék és szép pillanat köti, vagy Maxont, az új szerelmet, barátot, férfit és vele együtt a felelősségvállalást egy országért, a trónért? 

Ugyanakkor Maxonnak is el kell dönteni, hogy kimellett képzeli el a jövőjét, az életét, kire ruházza rá az ország hercegnőjének szerepét. 

S miközben ezen tépelődnek, s hoznak meg többször több döntést és változtatják meg az elképzelésüket a történtek következtében újra meg újra, az országot és a királyságot a Lázadók folyamatos támadásai és fenyegetései sújtják, titkok derülnek ki, tragédiák történnek, s a lányok, akik mindössze négyen maradtak, lassan rájönnek, hogy nemcsak ellenfelei, de támogatói is egymásnak.



Aki olvasta és szerette Kiera Cass Párválasztó trilógiájának korábbi köteteit, biztos vagyok benne, hogy nagyon fogja szeretni a befejező kötetet is. Nemcsak azért, mert méltó folytatása az eddigieknek, és ugyanazt a hangulatot és vonulatot követi, mint az első két rész, hanem azért is, mert a kötetek sorszámával párhuzamosan az írásmód és cselekményvezetés minősége is jelentős növekedésnek indult. Bizony, megkockáztatom, hogy a három kötet közül Az Igazi az, ami a legkiforrottabb, legteljesebb, legszínvonalasabb írása az írónőnek, hangvétele és ritmusa természetes és egyenletes, mellőz minden mesterkéltséget, tökéletes tündérmese formát ölt, annak minden romantikájával, intrikájával és légies álmaival.

Persze egy tündérmesében sosincsenek lázadók, sem megdöntendő kormány, sem véres lövöldözések, kasztrendszer és politikai stratégiák. Ám mindez a többlet nem elvesz a történet értékéből, hanem hozzátesz. Ugyanis America álomtörténete nem tökéletes. A világa egy disztópikus világ, amely ugyan nem kap túl nagy hangsúlyt az édes és furmányos romantika mellett, de kétségtelenül létezik és befolyásolja a történet alakulásának, a végkifejletnek a menetét.

Egyes aspektusai jól átgondoltak, logikusak, bár helyenként úgy érzem, az írónő nem játszotta ki a titkok leleplezése adta lehetőségeket. A múltbéli dolgok kifejtése lehetett volna még szövevényesebb,  a dolgok alakulása lehetett volna még meglepőbb, a lázadók kiléte lehetett volna még megdöbbentőbb. Igaz ugyan, hogy a romantika és a disztópikus cselekmény ezzel talán egyensúlyba került volna, de nem biztos, hogy ez annyira elrontotta volna a könyv által keltett összbenyomást.

A kötet mindezzel együtt gyors tempójú, jól szerkesztett, a párbeszédek természetesek és sokkal valóságosabbak, mint az előző köteteknél voltak. A romantika minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap, a hangulat egyre feszítettebb, Maxon és America kapcsolata egyre inkább beérni látszik. Ugyanakkor Kiera Cass a folytonos cselszövésekkel, bonyodalmakkal tökéletes bizonytalanságban tartja az Olvasót, és valóban csak a kötet végén dől el az, hogy vajon hogyan is alakul hőseink sorsa. Ez a bizonytalanság néha annyira erős frusztrációt okoz, hogy szinte görcsbe merevedve olvastam a könyvet, ugyanakkor őrült tempóban, hogy mielőbb megtudjam a választás végkimenetelét.

A szerelmi szál édesen, bájosan alakul, egyre több érzelem, egyre több gyengédség és szenvedély keveredik belé. A kötetben gazdát cserél egy-két szerelmes levél, elhangzik egy-két vallomás, amelynek gondolatai gyönyörűek, hangvételük bűbájosan érzelmes és bensőséges.

A cselekmény nem mentes az akciójelenetektől, melyek sodró lendületűek, izgalmasak, néha bizony kegyetlenek is.
A kötet hangulata ennek ellenére is megmarad egyfajta álombeli látomásnak, csillogó, fényes, selymesen suhogó tündérmesének.

Összességében véve azt kell mondanom, Kiera Cass Párválasztó sorozata - különös tekintettel a befejező kötetre - egyike volt azoknak a könyveknek, melyeket olvasva kiélhettem minden álmodozóan lányos, hercegekkel és gyönyörű báli ruhákkal teli vágyamat és hajlamomat. Lehetetlenségnek éreztem abbahagyni, lerakni, akár csak egy percre is kiszakadni abból a mesebeli világból, amelybe a regényt olvasva óhatatlanul belecsöppenünk. Olvasás közben sírtam, nevettem, sóhajtoztam, és a végén végtelen szomorúsággal konstatáltam: vége van.


Karakterek:
Az eddigi kötetekben nem voltam maradéktalanul elégedett a szereplők jellemével, karakterrajzával. Most azonban azt kell mondanom, a szereplők többsége hihetetlen fejlődésen, változáson esett át.

America eddigi siránkozása, határozatlansága egycsapásra elpárolgott, szerencsére már a kötet elején meghozza a döntést azzal kapcsolatban, hogy mit akar, és határozottsága, eltökéltsége, küzdelme mindvégig kitart. Jó volt látni ezt az erőt, ezt a magabiztosságot, örültem, hogy nem áll le sajnáltatni magát, hanem minden őt ért nehézség és tragédia után talpra áll és küzd tovább. Szeretem, ahogy kiáll magáért és azért, amiben hisz, ahogy a világot látja. Igazi hercegnői jellemmé fejlődött...

Maxonra is nagyon haragudtam gyengesége miatt az előző kötetben, azért, amiért nem volt képes kiállni magáért és a lányokért. Most végre ő is erejére talált, felvette a harcot zsarnok és konok apjával, ügyes stratégaként haladt a saját maga elé kitűzött cél felé. És ebben a részben végre igen, ő lett az álombeli herceg!

Jóval közelebb kerültek az Olvasókhoz a versenyben maradó lányok is. Azzal, hogy rájöttek, ők nemcsak ellenségek, hanem sorstársak is, egycsapásra megváltozott a hozzáállásuk és a viszonyuk egymás iránt és ez határozottan jót tett a jellemüknek. 
Én csodálkoztam a legjobban, hogy megszerettem Celeste-et, pimaszsága, merészsége, ereje lenyűgöző volt. A legkevésbé a kedves és bájos Kriss került közel hozzám, őt továbbra sem sikerült megszeretnem.

Mindenesetre élvezetes volt ez a fejlődés minden szereplő esetében. Kiforrott volt, átgondolt, mérlegelt. Mindenképpen pozitív...

Borító:
Az Igazi borítója az eddig konstrukciót követve ismét egy ruhakölteményben megjelent Americát ábrázol, ezúttal a fehér, menyasszonyi ruhában - utalva a célra, a történet végső kimenetelére, hiszen Maxonnak menyasszonyt kell választania.
Azt kell mondanom, hogy az eddigi kötetek is csodálatosak voltak, ám a befejező rész borítója egyszerűen lenyűgöző! Nemcsak azért, mert ez a ruha álomszép, a tükörben való megjelenése és visszatükröződése csillogó és ragyogó benyomást kelt. hanem azért is, mert az őt viselő lány olyannyira bájos, annyira szerényen, édes bizonytalanságban viseli, testtartása annyira megnyerő és tüneményes, hogy lehetetlenség nem szeretni. Pontosan ilyennek képzelem Americát, és ezt a képet látva Maxon helyében bizony nem haboznék...

Maxonnal a színfalak mögött


Idegesen toporgok a Híradó felvételének megkezdése előtt az ajtóban interjúalanyomra várva. Azért mégiscsak a herceggel fogok beszélgetni! Ez nem semmi, nem igaz?

Már látom is. Sietős léptekkel, mosolyogva közelít felém, öltönye makulátlan, haja divatosan elegáns.
- Maxon herceg! Köszönöm, hogy időt szán rám! - fordulok felé idegesen.
- Mi sem természetesebb! - mosolyog rám, majd óvatosan odébb vezet, hogy ne legyünk útban a díszletet pakolászó munkások előtt.
- Egy ország várja izgatottan, hogy vajon mi lesz a Párválasztó eredménye. Van-e már elképzelése, jelöltje, hogy kit választ?

- Nos, ez a négy lány mind azért van itt, mert olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek alkalmassá teszik őket arra a szerepre, ami a Párválasztó után vár rájuk. Mindannyian esélyesek Illéa hercegnői posztjára, és nem könnyű közülük kiválasztani azt az egyet, aki ténylegesen betölti majd ezt a pozíciót. Még nem döntöttem...
- Azért bizonyára van olyan lány, aki talán egy picivel közelebb áll Önhöz...
- Mindannyian másként állnak közel hozzám, mindannyian másért különlegesek. - mosolyog sokatmondóan - A döntésemet az alapján fogom meghozni, hogy mi a legjobb az országnak, és mi a legjobb számomra.
Ebben a pillanatban megjelenik Celeste Newsome, a Párválasztó gyönyörű, modell tagja.
- Maxon herceg! Mostanában úgy érzem, elhanyagol engem! - néz lebiggyesztett szájjal, megjátszott durcássággal a hercegre.
- Kedvesem, ígérem, bepótolom az elmaradt találkozónkat, sajnos a kötelesség nem engedte meg, hogy annyit foglalkozzam Önnel, amennyit szerettem volna - teszi a kezét Maxon engesztelően Celeste karjára. A lány egy pillanatig még biggyeszti a száját, aztán alig észrevehetően a hercegre kacsint.
- Keressen meg mielőbb! - azzal szoknyáját kacéran felfogva, a válla fölött még egyszer pajkosan Maxonra nézve a terembe libeg.
forrás: Pinterest
A herceg kissé zavart mosollyal újra felém fordul. 
- Maxon herceg! Mit gondol Miss Newsome-ról? 
A herceg a torkát köszörüli...
- Celeste nagyon szép lány és nagyon...odaadó. - mosolyog.

- Igen, bizonyára valóban az - jegyzem meg mellékesen, nagyon is tudatában annak, mit is jelent számára ez a szó. - És vajon mit gondol Kriss Ambers-ről? A nép körében úgy tűnik, nagyon is népszerű...
- Valóban, a statisztikák szerint szeretik őt az emberek, ami persze nem is csoda! Kedves, megbízható lány, óriási szívvel! - mosolyog a herceg...
- Na és America Singer? Ő is nagyon közkedvelt, bár úgy vélem, egészen más okból. - nézek a megjelenő lány felé.
Maxon tekintete ellágyul. Mosolya meghittebbé válik:
- Nos, igen. America nagyon szenvedélyes lány. Nem rejti véka alá a véleményét és a népnek ez úgy tűnik, nagyon tetszik. 
- Na és mi a helyzet Önnel?
- Én azt gondolom, egy hercegnőnek ki kell állnia azért, amit helyesnek gondol, de tudnia kell, mikor miként tegye ezt meg.
- Maxon herceg, a lányok vajon egészségesek?
A férfi értetlenül mered rám, összevonja a szemöldökét.
- Azért kérdezem, mert Miss Singer mintha egy idő óta igen fájdalmasan húzgálná a fülét? Talán valami probléma van vele?
A herceg arca kisimul, arcán hatalmas mosoly terül el és Americára pillant.
- Nos...igen...azt hiszem, valami problémája van a fülével - ezzel egy pillanatra rám mosolyog és máris a lány felé siet... 
Nyereményjáték 


Akárcsak máskor, így természetesen most is Tiétek a lehetőség, hogy megnyerhessétek Az Igazi c. könyvet. Egy példányt sorsolunk ki köztetek, így azt szeretnénk, ha egy igazi Párválasztó-rajongó győzne, egy olyan olvasó, aki nagyon szereti a Kiera Cass által megteremtett világot. 



A mostani játék nem lesz egyszerű, de az igazi rajongók számára gyerekjátéknak tűnhet. Az alábbi idézetek alapján találjátok ki, hogy melyik, a Párválasztóból már kiesett lányra gondoltunk, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert! 



A keresett lány leírása az előző kötetekből:

„A mellette ülő …-nek derékig érő haja volt, egyenes, mint a szög és olyan világos árnyalatú, hogy szinte fehérnek tűnt. Akárhogy igyekeztem, nem tudtam másképpen megfogalmazni legfeltűnőbb vonását: hatalmas mellei voltak. Gyakorlataiig kibuggyantak vállaltan ruhája kivágásából, mintha kihívást intéznének a szemlélőkhöz, hogy merészelje csak valaki semmibe venni őket.” 

Akik részt vesznek még az eseményen:


- 05.12. - Media-Addict.Hu
- 05.13. - Roni Olvas
- 05.14. - Nem harap a…








0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates