2014. augusztus 13., szerda

Sarah Dessen: Álom két keréken


alomketkereken.jpg

Újabb Sarah Dessen könyvvel örvendezteti meg az olvasókat a Könyvmolyképző Kiadó. Az Along for the Ride - Álom két keréken igazi nyári olvasmány, valódi  tengerparti környezetben játszódik. Ismerkedj meg Auden történetével, aki úgy dönt, az egyetem előtti utolsó nyarat apja új családjával tölti. Komoly, egyben szórakoztató kikapcsolódást ígérünk! Ha velünk tartasz, szokás szerint meg is nyerheted a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!  




Sarah Dessen: Álom két keréken

alongfor.jpgKiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám:
Fordította: Benedek Dorottya
ISBN: 9789633736579 
Elit megjelenés: 2014. augusztus 12.

Fülszöveg:
Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.
A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…



A könyvről:
Szeretem a nyarat. Nyáron születtem: a nyár, a napsütés, a meleg, a mindent beragyogó fény és a fülledt éjszakák ugyanúgy hozzám tartoznak, mint az érzés, amit mindez kivált belőlünk: a boldogság, a fiatalság, az önfeledtség érzését.

Így aztán nem csoda, ha szeretem azokat a könyveket, amelyek hasonló témát, hasonló gondolatokat járnak körül. Amelyek ugyanazt a hangulatot ébresztik fel bennem, ugyanazokat az érzeteket váltják ki belőlem, amit a nyár önmagában is hivatott.

S ha ezt a könyvet éppen Sarah Dessen írta? Annál jobb! Mert ebben az esetben biztos lehetek benne, hogy egy igazán fiatalos, igazán nekemvaló könyvet olvashatok a nyaralás alatt...

Sarah Dessen könyvének főszereplője ezúttal Auden, egy elitista, törekvő, látszólag nagyon is öntudatos lány, aki minden idejét a tanulásnak szenteli, hogy egy napon majd az váljon belőle, aki szeretne lenni. Vagy akivé az édesanyja szeretné, hogy váljon... Tökéletes életének egyetlen hibája van: az álmatlansága, amit szülei válása óta tapasztal. Járja a várost, kávét iszik, próbál az éjszaka részese lenni. Míg csak el nem jön a nyári szünet. 
Auden egy hirtelen ötlettől vezérelve a nyárra édesapja és új családja tengerparti házába költözik, bízván abban, hogy végre vele is történik valami izgalmas. S mikor ez ténylegesen megtörténik, megrémül és nem tudja, mitévő legyen. Hogyan kezelje az új helyzeteket, a barátságokat, a családi kapcsolatokban beálló változást, a szerelmet... de legfőképpen az új önmagát...

Szeretem Sarah Dessen írásait. Nem mintha én lennék feltétlenül a célközönsége, hiszen leginkább a tizenéves korosztálynak szólnak az írásai... Mégis! Sarah Dessen úgy ír fiatalokról fiataloknak, hogy közben minket, tizenéven túl lévő Olvasókat is fiatallá varázsol. E néhány röpke oldal erejéig újra visszaváltoztatja a lelkünk egy tizenéves lánykáévá, s leszünk újból szerelmesek, szabadok és gondtalanok - ezer gonddal az életünkben. S közben, egy pillanatra sem jut eszünkbe a tény, hogy nem azok vagyunk...

Bizony, Sarah Dessen képes így írni, s olyan megkérdőjelezhetetlen természetességgel és hitelességgel felvázolni tizenéves karaktereket, és az őket érintő problémákat, hogy egy pillanatra sem érezzük azt, mint sok más realista YA író esetén: speciel, hogy ránk akarja erőszakolni, okító jelleggel ránk tukmálni karaktereinek egetrengető gondjait és nehézségeit.
Dessen könyveiben a családi és szociális kapcsolatok valósak és elérhetőek, a fiatalkor lelki nehézségei tapinthatók - majdnem azt mondanám: hétköznapiak.

Az Álom két keréken regényéről sokan úgy tartják, egy szerelmi történet, egy nyári szerelem regénye. Ám ha valóban csupán erről szólna, nem Sarah Dessen lenne az írója....
Az Along for the ride inkább a változás története. Arra világít rá, hogy senki sem az, akinek első pillantásra tűnik, s hogy sosem késő változtatni az életünkön, a hozzáállásunkon, sosem késő megváltozni.

A történet lassú és gondolatébresztő előrehaladtával nemcsak Auden karaktere indul el a fejlődés útján, de lassan minden és mindenki megváltozik körülötte, tovább erősítve a változás szükségességét és folyamatának fontosságát. Ezek a piciny, háttérben zajló események - bár a főszálat hivatottak erősíteni és a mondanivalót hangsúlyozni -, önmagukban is nagy jelentőséggel és tanító jelleggel bírnak. Auden anyjának irányítani vágyása csodaszépen, érzelmekkel telítve lett megoldva, az Apa családban betöltött - vagy be nem töltött - szerepének tisztázása bár jelentős indulatokat vált ki az Olvasóból, mégis pozitív végeredményt hoz, csakúgy mint Eli veszteségekkel történő szembenézése, vagy Adam és Maggie bátortalanságának legyőzése. 


Mindenképpen azt gondolom, hogy csodálatos és dicséretes ez a pozitív szemlélet, ez a mélységes bizalom az emberek iránt, amelyet Sarah Dessen közvetít felénk, s mellyel elhinti az ifjú olvasókban az emberi jóságba vetett hitet.

A szerelmi szál finom, kedves és csipetnyi, mentes minden felesleges érzelgősségtől és túlzott romantikától. Éppen megfelelő mértékben találjuk meg benne azt a gyermeki bájt és azt a felnőtt energiát, mely a fiatalkori kapcsolatok velejárója. Auden és Eli szerelme lassan, ám annál mélyebben bontakozik ki, s mindvégig megmarad egyfajta hűvös távolságtartásban - legalábbis előttünk, olvasók előtt....

Hangulata forró, nyár esti, igazán fiatalos és kellemes. Strandon, tengerparton, vagy a hűsítő árnyékban a legjobb olvasni!

Karakterek:
Mivel a könyv a változás, a személyiségfejlődés története, a karakterek kibontása és megrajzolása kapja talán a legnagyobb hangsúlyt a regény során.

Auden személyiségének részletes és összetett leírása mellett a mellékszereplők alakjai is tökéletesen felépített és bonyolult személyiségek - egytől egyig hiteles és életszerű képet alkotva.

Auden a maga felnőttes, komolykodó álcájával annak a tipikus jókislány figurának a megtestesítője, akiből egyszer, előbb-utóbb ki kell törnie a gyermeknek, a kalandvágynak. S hogy ebben Eli lesz a segítségére, az csupán a szerencsén múlik. Alakulhatna rosszabbul is... Mindenesetre tökéletesen árnyaltan és érthetően, fokozatosan tárul elénk az Audenben lassan szárnyra kapó kétség, hogy vajon jól csinálja-e így, majd a lassú bizonyosság: nem, változni kell. Karakterének fejlődése példaértékű és tanulságos.

Az anya alakja sok esetben váltott ki belőlem felháborodást. Irányítani vágyása, burkolt manipulálása olyan hiba, amelybe véleményem szerint sok szülő beleesik, ám csak kevesen ilyen nagymértékben. Megtérése és megbánása azonban olyan csodaszép és szeretetteljes, hogy muszáj neki egycsapásra mindent elfelejteni és megbocsájtani.

Bár elmondhatnám ezt az Apáról is, akinek mérhetetlen önzőségéhez olyan nagyfokú hiúság és álszerénység társul, ami miatt többször kívántam, bár üvöltözne vele Auden. Bár vágna mindent a fejéhez! S az, hogy próbálkozik, az én szememben már túl kevésnek bizonyult. Karakterrajza talán éppen ettől lett olyan tökéletes!

A mellékszereplők támogató és segítő szerepe kétségtelen, s mind nagyon jól meg is állják a helyüket e téren. Szívesen olvastam volna többet és mélyebben Eliről, nagyon szerettem Maggie-t, de ez most nem az ő történetük volt :)


Borítók a nagyvilágból

Sarah Dessen könyve 2009-ben jelent meg először Along for the Ride címmel. Azóta számos országban megjelent már, sok esetben -csakúgy mint nálunk - az eredeti borítóval, de több esetben is más képet használva. 
A kerékpár motívum a legtöbb esetben visszatér - nem véletlenül -, de a nyár, a nyaralás azt hiszem, mindegyik könyvborítóra rányomja a bélyegét! Így aztán nincs is nagyon olyan, amit ne mondanék megfelelőnek. Jó választás szinte mindegyik!

Nektek melyik a kedvencetek?







Nyereményjáték 

Három nyereménykönyv kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomáson megfejtik a különböző kerékpár fajtákat a kiemelt betűk segítségével. Pl: BMX 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway

További állomások:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates