2014. szeptember 19., péntek

Maria V. Snyder: Méregtan


Hamarosan kezükben tarthatják a kedves olvasók Maria V. Snyder első magyarul megjelenő könyvét, a Study sorozat első részét, mely a sokat sejtető Méregtan címet viseli. 11 blogger vetette rá magát a történetre, kísérjétek figyelemmel az állomásokon zajló játékot, szokás szerint ebben a blogturnéban is három példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között, melyet a megjelenés után postáz a kiadó. 

Sok sikert az életben maradáshoz, mert ez a turné gyilkos lesz!


Maria V. Snyder: Méregtan


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Elit start: 2014.09.30 
Oldalszám: oldal
Fordította: Robin Edina

Fülszöveg:

Koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok. Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget. Merénylet, mágia, megpróbáltatások…


A könyvről:

A természetben nagyon ritkán fordul elő olyan anyag, ami csak jó vagy csak rossz. Hiszen ezek mindegyike egyaránt adhat életet és halált, mindegyik orvosság és méreg is egyben. 
Így aztán nem sok különbség van gyógyítás és mérgezés között. A különbség csupán abban áll, hogy miként adagoljuk ezeket az anyagokat, hogyan keverjük, hogyan használjuk őket. Így aztán előfordulhat, hogy a méregtől meggyógyul az ember, és amit a gyógyulás forrásának vélünk, bizonyos feltételek között egyetlen szemvillanás alatt öl.

Sok esetben így van ez az érzésekkel is: a gyűlölet, a harag, a bosszú, vagy akár a magány egy bizonyos ideig életben tart, ám egy idő után el is pusztíthatja a hordozóját.

Tudja ezt Yelena is, aki mindezt átélte, tapasztalta, kapott az élettől mérget eleget. Neki még sincs egyetlen más célja sem, mint túlélni!

Yelena Ixia legnagyobb börtönének rabja, s gyilkosság miatt hamarosan kivégzés vár rá. Egy váratlan fordulattal azonban haladékot kap büntetése alól: ha elvállalja az uralkodó ételkóstolójának szerepét, a halálbüntetés alól felmentik, s további életét a palotában töltheti - már amennyiben életben marad! 
Yelena természetesen elfogadja az ajánlatot, abban bízva, hogy talán a palotából könnyebb lesz elszöknie, és elmenekülnie. Nem számol azonban Valekkel, a bérgyilkossal, aki méregtanra oktatja, s a titokzatos varázslónővel, aki szinte állandóan a nyomában van, s szörnyű titkokat rejteget.
Arról nem is beszélve, hogy korábbi életének szellemei folyamatosan kísértik és nem engedik szabadulni a múlt karmai közül. 
Yelena élete állandó veszélybe kerül - s nem csak a mérgek által...

Maria V. Snyder könyve a klasszikus kalandregény és a fantasy tökéletes keveréke. Bámulatosan szépen egyesül benne a kalandregényekre jellemző összeesküvések, intrikák keveréke az izgalmas és idegtépő harci jelenetekkel, valamint a fantasykre jellemző finom varázslattal és középkori mágiával. Ugyanakkor az az Olvasó is megtalálhatja benne a neki tetsző szálakat, aki nem szereti a hard-fantasy történeteket, a túl sok természetfeletti lényt, ám annál jobban az alternatív középkori jeleneteket és a rejtett romantikát.


Cselekményvezetése lineáris, szépen, sorban haladnak az események, bár megszakítják néha Yelena visszaemlékezései, rövid kitérői a múltba, a közelmúlt tragikus és brutális eseményeihez. 
Fájdalmas és igen kemény kitérők ezek, melyek önmagukban is kényes témákat érintenek: gyermekbántalmazást, kínzásokat, nemi erőszakot. Maria V. Snyder nem finomkodik, nem hárít, nagyon elemi módon, őszintén és nyíltan beszél mindezekről a dolgokról, ám egyszerűen és tárgyilagosan. 

Ám az egyszerűség ne tévesszen meg senkit, hiszen mögötte igen bonyolult és szövevényes szálak húzódnak meg, elrejtve, szinte eltitkolva, meghagyva a lehetőséget az Olvasónak, hogy maga következtesse ki a történet mögött húzódó események vonalát, maga találja ki az ok-okozati összefüggéseket és vonja le a konklúziót. S erre mi volna jobb módszer, mint az egyszerű, visszafogott narratív stílus?

Roppantmód valóságszerű és természetes a könyv világfelépítése, a megrajzolt társadalmi rétegek, s az a politikai háttér, ami a történet magját adja. Egy kemény és zsarnoki diktatúra megdöntése után vagyunk, egy újjáteremtett, átgondolt, ám továbbra sem tökéletes monarchiában, melyben az intrika, az összeesküvések, a titokban szervezett mozgalmak mindennaposak és állandók, ahol soha senki és semmi nincs biztonságban. 

Ebbe a világba csöppen bele Yelena, s lassan ő maga is részesévé válik mindennek. 

A történet nem mentes a veszélyes helyzetektől, harci jelenetektől, izgalmas és idegtépő helyzetektől. Ezek az akciójelenetek igen jól megírt, érdekes elemekkel tűzdelt részletei a könyvnek, melyek megadják annak feszültséggel teli, vibráló, kissé nyugtalan hangulatát és színezetét.

S mindezt csak igen csekély szinten mérsékli a Yelena és Valek között finoman és árnyaltan kialakuló, ám annál nyilvánvalóbb kapcsolat, mely igazság szerint mellőz minden romantikát és érzelgősséget, a könyv számos más vonásához hasonlóan inkább elemi és ösztönös, majdhogynem természetes.

Összességében véve azt kell mondani, a Méregtan egy igen izgalmas olvasmány, melynek minden oldala tartogat valami meglepetést. Soha, egyetlen pillanatra sem érezhetjük azt, hogy bármelyik hősünk is biztonságban lenne, veszély és kémlelő tekintetek vesznek körül minket a könyv minden egyes soránál. Bizton állíthatom: letehetetlen!


Karakterek:
Maria V. Snyder igazán maradandó és emlékezetes karaktereket alkotott, akik garantáltan belopják magukat minden Olvasó szívébe.

Yelena ereje, élni akarása példaértékű, keménysége és edzettsége - bár kemény okokra visszavezethető - , mégis irigylésre méltó. Mégis legjobban talán azt szerettem benne, hogy soha, egyetlen bűnére sem keresett kifogást, beismeri, hogy bűnös, hogy vétkezett - s nem gondolja, hogy az, hogy miért, felmentené őt ennek súlya alól. Igazi jellemes, határozott egyéniség, aki megingathatatlan a hitében.


Valek a maga  távolságtartásával és kis dölyfösségével szintén igen erős karakter, aki amellett, hogy kivívja a tiszteletünket, mégis félelemben tart : elvégre mégiscsak egy bérgyilkosról beszélünk. Sötét és titokzatos személyiség, mégis bámulatosan vonzó.


Borító:
A Könyvmolyképző Kiadó megtartotta a borító zöldbe borult, burjánzó növényekkel bevont képét, rajta a titokzatos, boszorkányos tekintetű lánnyal, aki gondolom Yelenát testesítené meg. Nekem ezzel egyetlen bajom van: abszolút nem ilyennek képzelek el egy erős, mindenkivel szemben gyanakvó és haraggal teli lányt.
A folyosón bujkáló lány képét sokkal találóbbnak érzem, vagy akár a lilás árnyalatú borítót - csak nem lilában :)






Az írónőről

Maria V. Snyder a Pennsylvania állambeli Philadelphia-ban született és nevelkedett. A helyi egyetemen tanult, s szerzett diplomát a meteorológia tudományterületén.

Környezeti meteorológusként kezdett dolgozni, mígnem elkezdte papírra vetni a fejében kavargó történeteket és meséket - ami sokkal érdekesebbnek és izgalmasabbnak ígérkezett, mint az időjárás és a ciklonok tanulmányozása, így úgy döntött, ismét visszaül az iskolapadba. Hamarosan beiratkozott a Seton Hill Egyetemre, és mester fokozatot szerzett írásból.
Azóta számos fantasyt és fikciós történetet írt, sőt meteorológiai tudását felhasználta Üveg sorozatának köteteiben is. A sorozattal számos díjat nyert.

Maria azóta számos novellát, regényt és antológiát megírt már, történeteinek hátterét, tudományos oldalát előszeretettel kutatja. Számára rendkívül fontos, hogy a regényei valóságos alapokon nyugodjanak, minden fikciónak legyen egy valóságos háttere és alátámasztása. Így aztán megtanult lovagolni, zárat feltörni, üveget fújni, börtönökbe látogatott.

Hobbija a röplabda, a fotók és persze az olvasás. Nagyon szeret utazni, így ha lehetősége van rá, útra kel férjével és két gyermekével. A család macskája, Valek (!) ilyenkor otthon marad!

Nyereményjáték

A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, mint a Parancsnok ételkóstolója. Egy apró hiba számára halálos lehet.

Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét. Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak, minden italnak van egy-egy neve. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek. A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz. Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem. Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon.

Az én italom hozzávalói:
4 cl Gin
2 cl Cherry Brandy 2 cl
0,5 cl Cointreau
0,5 cl Bénédictine D.O.M.
1 cl Grenadine
8 cl Ananászlé
3 cl Citromlé
1 csepp Angostura bitter
Őrölt farkasboroszlán levél




A blogturné állomásai:
09/19 Roni olvas
09/25 Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates