2014. szeptember 16., kedd

Rachel Joyce: Ellopott pillanat

ellopott_szoveggel3.jpg

Harold Fry valószínűtlen utazása után a Maxim Kiadó új könyvet jelentet meg Rachel Joyce írónőtől - természetesen mindenki nagy örömére. A Blogturné Klub sem maradhatott ki az érzelmes és megható könyvek írónőjeként ismert Joyce új regényének bemutatásából.

Ismerd meg Rachel Joyce - Ellopott pillanat című regényének főszereplőjét, Byront, aki barátjával James-szel megpróbálja megérteni, hogy a világból eltűnt 2 másodperc okozta-e annak a reggelnek a szörnyű tragédiáját, ami mindent megváltoztatott az életében.

A Maxim Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyike is a Tiéd lehet, ha követed a turné állomásait, ahol az értékelések mellett sok érdekességet megtudhatsz az időről, a szereplőkről és Rachel Joyce írónőről. Tarts velünk szeptember 16-30. között és szerezd vissza Te is az ellopott pillanatokat!


Rachel Joyce: Ellopott pillanat

Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 388 oldal 
ISBN: 9789632615011 
Megjelenés időpontja: 2014. szeptember 30. 

Fülszöveg:
Byron Hemmings hétköznapi reggelre ébred: iskolai egyenruhája a szék hátán hever, a húga veszekszik vele a reggelinél, odalentről hallja anyja cipőjének kopogását a konyhából. Amikor aztán hármasban elindulnak otthonról, és a tavaszi reggel sűrű párája veszi körbe őket, minden megváltozik. Csak egyetlen szörnyű pillanat, és valami olyan váratlan dolog történik, hogy Byron egész élete kizökken. Az édesanyja mintha észre sem venné, de a tizenkét éves Byron érti, hogy attól a pillanattól fogva már semmi nem lehet ugyanaz. Mi történt, és ki az oka? Napok, hetek telnek el, és Byron tökéletes világa megrázkódik. A szüleiben nem bízhat, ezért legjobb barátjával, Jamesszel szövetkezik, és a két fiú tervet kovácsol… 

A könyvről:
Egy meggondolatlanul elejtett szó, egy röpke, múló pillanat meghatározhatja az egész sorsunkat, egész további életünket. Egy pillanat, aminek hatására kizökken medréből az egész világ, feje tetejére áll egész biztonsággal felépített kis életünk, s ez kihat az egész jövőnkre, személyiségünkre, gondolkodásunkra. 
Ez a röpke pillanat elég ahhoz, hogy egy csapásra mindent másként lássunk, hogy minden addig történt dolgot megkérdőjelezzünk, és meginogjunk minden további elképzelésünkben.

Ez az egy kicsiny pillanat elég volt Byron számára ahhoz, hogy mindez megtörténjen vele. Pedig barátja, James csupán egy újságcikket olvasott fel neki...

Byron és James a  70-es évek Angliájában éli az elit nagypolgárok családjainak életét: míg a szigorú, tekintélyt parancsoló üzletember apa a városban a pénzt hajszolja, a feleségek a gyerekekkel a vidéki kúriákban töltik az idejüket, és készülnek fel a jó iskolákra, a sikeres életre. 
Byron és James egy kitűnő magániskolába járnak, s James - aki igen nyitott a tudományok iránt - egy reggel cikket talál az újságban arról, hogyan egy-egy másodpercet adnak hozzá az időhöz, hogy a Föld mozgása szinkronba kerüljön a jelenlegi időszámítással. Byront nem hagyja nyugodni a pillanat, hogy hová lesznek ezek a másodpercek, s mi minden történhetne ez idő alatt. 
S mikor édesanyja egy ködös, sietős reggelen - spórolva az idővel - a tiltott autóúton hajt végig, szörnyű dolog történik... Csakhogy... mintha senki másnak nem tűnne fel, csupán Byronnak... Byron napokig rágódik, tépelődik rajta, mit is csinálhatna, hogyan mentse fel édesanyját a szörnyű vétek alól, mert nem tudja elfelejteni azt a néhány pillanatot. Így aztán hamarosan terv készül édesanyja lelkének megmentéséért...

Ám nem biztos, hogy az anyja lelke van a legnagyobb veszélyben...

Rachel Joyce írása igen megrendítő történet egy érzékeny és lelkiismeretes kisfiú sorsáról, emellett nagyszerű korrajza és családábrázolása az  1970-es évek Angliájának, s az emberi lélek önmagával szembeni küzdelmének.

A regényben párhuzamosan fut egy roppantmód érzékeny és talán túlontúl is jellemes és kötelességtudó kisfiú felnőtté válásának története egy középkorú, meghajlott férfi küzdelmének leírásával, melyet az elmezavarral és önmagával szemben vív. A két szál kb. negyven évnyi időeltolódással, ám egyazon helyszínen játszódik: Anglia valamely vidéki, lápos, borongós táján. 

A két szál nagyon lassan, nagyon finoman kapcsolódik össze, s bár egy idő után már tisztán látjuk és értjük is a kettő közti összefüggést, mégis igen megrázó és katartikus az a momentum, mikor a két sors összefonódik, s a két szál összeér.

A könyv elsősorban a kisfiú, Byron történetére összpontosít, s arra a megrázkódtatásra, ami a gyermeket éri tizenegy évesen. Byron kétségbeesett felelősségtudatára, melyet az anyja iránt érez, a Hemmings család finoman árnyalt, bonyolult ábrázolására, a háttérben meglapuló, elrejtett múltbéli titkokra, s az anya kétségbeesett megfelelni-vágyására.


S Byron kétségbeesett igyekezetére, mely arra irányul, hogy visszaterelje családjának életét a régi mederbe, a "tökéletesbe".

Jim története ennél bizonyos szempontból sokkal egyszerűbb, más szempontból viszont sokkal bonyolultabb. Ennél a szálnál az összetett és szövevényes viszonyok és kapcsolatok helyett sokkal inkább a karakterre összpontosítunk, illetve elméjének és lelkének kusza szálaira, mániákusan berögződött szokásaira, bizonytalan gondolataira. S bizony Rachel Joyce írása ezen a ponton az egyik legempatikusabb, legérzékenyebb ábrázolása valamely mentális betegségnek, s az egyik legbetekintőbb feltárása a beteg elme instabil ingadozásainak.


A két szál, a két történet váltakozó, lassan építkező egymás mellé állítása, az elegánsan felépített cselekmény finom lendülete csodaszép ívet ad a könyvnek, amitől könnyen olvasható, mégis hihetetlenül érzelmes regényt kapunk. 


Az idősíkok és sorsok összekapcsolódása minden felvezetés ellenére is megrázkódtató és intenzív, felgyorsítja és tempóra kényszeríti a cselekmény lefolyását. S a befejezés talán kicsit hirtelennek és gyorsnak tűnik, mégis csodálatosan kerek és logikus egész.


S bár néha kicsit nehéz és sötét hangulatú, mintha az angol ködös, nedves, homályba vesző lápvidék magát a könyvet is behálózta volna, mégis alapvetően a reményteliség, az optimizmus uralkodik rajta. 

A múlt ismételt megjelenésével mintegy le is zárul az, s az Újév és a fagyos földből kitörő új élet metaforájával Jim élete is új fejezethez ér. S ezzel a befejezéssel szinte ránk kiabál a könyv legnagyobb és legfontosabb mondanivalója: A múlt már elmúlt, megtörtént. Nem változtathatunk rajta. Lépjük át, s néha ahelyett, hogy a hibákat ki akarnánk javítani, próbáljunk meg inkább együtt élni velük. 

Karakterek:
A könyvben szereplő karakterek és szerepek, valamint a köztük lévő kapcsolatok finoman árnyaltak, szépen megrajzoltak, mondhatnám azt is: tökéletesek.

A Byronban található hatalmas kötelességtudat, illetve az édesanyja iránt érzett szeretetének benne dúló küzdelme meghatóan és szívbemarkolóan hat ránk, Olvasókra, teljesen a szívünkbe zárjuk őt. Nálam a pont az i-n az a momentum volt, ahogyan Lucyvel, a húgával bánt: szeretetteljesen, igazi jó testvér módjára, felelősségteljesen és gondoskodón.

Az édesanya felszín alatt meghúzódó boldogtalansága, saját életének alárendelése a családéhoz fájdalmasan, leginkább csak utalásszerűen tűnik elő, ám annál szívettépőbben...

Az apa hideg gépiessége, katonás stílusa engem elborzaszt, annak ellenére is, hogy több ízben is érezhető az álca mögé bújtatott gyengédség és szeretet a felesége iránt.

Jim személyiségének ábrázolása példaértékű és nagyszerű: zavart gondolatai, bizonytalan tudata tökéletesen érezhető, érzései a sajátunkkal azonosulnak. Az őt körülvevő emberek tökéletes segítő szerepet játszanak be mind a cselekmény, mind a karakterek tökéletes kibontakozása során.


Borító:
Nagyon örülök, hogy a Maxim kiadónak sikerült átvenni az eredeti borító képét, melynek pasztell színvilága, visszafogott eleganciája tökéletesen illeszkedik a regény hangulatához és tartalmához, a pitypang és a spirális óra képe pedig tökéletesen jelzi az idő mulandóságát és állandó változását. 
Meg kell említenem ugyanakkor azt a bravúros megoldást, mellyel a Maxim Kiadó egycsapásra megváltoztatta a könyv eredeti címét, s nem vette azt át tükörfordításban. Sokkal meggyőzőbb, találóbb és izgalmasabb az a cím, melyet végül a regény kapott - nem is értem igazából az írónő eredeti címválasztásának motivációit...

Az egyik kedvenc borítóm! Nagyon tetszik!





Hangulatok az Ellopott pillanathoz - 
 képekben


Az angol lápvidék - ahogy Byron láthatta...


Byron ablaka 


Nagypolgári, vidéki családi kúriák főbejárata, és udvara


Nagypolgári, vidéki családi kúriák főbejárata, és udvara


A szegénynegyed és a lápvidék...

Nyereményjáték 

Az Ellopott pillanat című regényben nagy szerepe van a másodperceknek, ám ennek a feladatnak a megoldáshoz inkább percek kellenek majd. Keresed meg a a turnéban résztvevő blogokon az elbújt képeket. A képek mindegyikén egy-egy betűt találsz majd. Mi az a fogalom, ami szorosan kapcsolódik az időhöz, és a blogokon elrejtett betűkből kirakható? 

Azok között, akik kiteszik az összekevert betűkből álló szót és a Rafflecopter dobozba beírják esélyesek arra, hogy megnyerjék a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db Rachel Joyce - Ellopott pillanat című könyvének egyikét. 

Jó keresgélést!

a Rafflecopter giveaway

Részt vevő blogok



09.16. Roni olvas 
09.24. CBooks


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates