2014. október 6., hétfő

Alan Snow: Gatyára fel! - Doboztrollok 1.

doboztrollok banner 2.png
Hallottatok már Sajthida városáról? Ismeritek Alantvilág lakóit? A káposztafejeket, a nyúlasszonyokat, az ügetőborzokat? Neem? A doboztrollokat sem???

Nahát, akkor éppen itt az ideje, hogy megismerjétek őket! 

Tartsatok velünk október 6-12-ig Alan Snow Gatyára fel! című gyermekkönyvének blogturnéján, és megismerhetitek a doboztrollok kalandos életét, Sajthida különös lakóit, érdekességeket tudhattok meg a könyvből készült filmről és persze részt vehettek velünk egy nagyszerű sajtvadászaton! Aki ügyes vadásznak bizonyul, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!


Alan Snow: Gatyára fel! - Doboztrollok 1.

Oldalak száma: 208 oldal
Borító: keménytáblás
ISBN: 9786155450310
Fordította: Pék Zoltán
Megjelenés: 2014. október 8.

Fülszöveg:
Mikor Sajthidán Arthurt sarokba szorítja a gaz Suvasz, a fiúnak egy pillanat alatt minden reménye odavész, hogy visszajusson föld alatti otthonába. Ám segítségére siet egy nyugdíjas ügyvéd, egy félénk káposztafej és néhány izgága doboztroll. Segítség! Szörnyek!!!

A könyvről:
Egyszer régen azt hallottam, a franciák úgy tartják, igazi fantáziája csupán annak van, aki képes meglátni a valóságot. Aki nem csupán kitalál valami újat, hanem azt a valóság elemeiből alkotja meg, megteremti, életet ad neki. Ettől válik az igazán csodálatossá és hihetetlenné, valami maradandó, igaz valósággá. 

Azt hiszem, keveseknek adatott meg ez a képesség...

Ám kétség sem fér hozzá: Alan Snow közéjük tartozik! 

Az általa teremtett Sajthida városa igen furcsa szerzeteknek ad otthont. Lakói többnyire emberek - ám többségük igen felszínes és képmutató -, ám a város csatornáiban és föld alatti alagútjaiban egészen különleges teremtmények élnek: kertészkedéssel foglalkozó káposztafejek, vad ügetőborzok, valamint a kedves és szorgos doboztrollok. No és Arthur a nagypapájával, aki az emberek gonoszsága miatt bújt el a föld alatt.
Egy éjjel, miután Arthur élelemért indul a felszíni világba, valami megváltozik. A városban mozgolódik egy kisebb csoport, valami készül.. Arthur szárnyait ellopják, a vacsoráját elveszíti, ráadásul lezárta valaki valamennyi levezető utat a csatornába. S e felfordulás közepén Arthur különös barátokra lel, akikkel kalandok egész sora kezdődik...


Alan Snow-ra egy picit úgy tekintek, mint egy csodálatos varázslóra... Nemcsak kitalált egy várost, egy társadalmat és néhány fura lényt, hanem életet csepegtetett beléjük, elevenné varázsolta őket. Olvasás közben úgy érezzük: az általa teremtett lények nem csupán képzeletének tüneményei, hiszen szinte felpattannak a könyv lapjairól és mellénk telepednek, velünk együtt hallgatják a történetet, velünk együtt meresztgetik a szemüket a könyv fekete-fehér illusztrációira. Valóban élnek!

És micsoda teremtmények ezek! Káposztafej, nyúlasszony... nagyszerű és fantáziadús lények, amelyek kitalálásához nem csupán jó adag fantázia, hanem hihetetlen mennyiségű humor is kellett. Szinte már karikatúrák ezek, a modern társadalom finoman kifigurázott, mókás alakjai. S itt nemcsak a megalkotott lényekre gondolok, hanem az megjelenített emberekre, a különböző formájúra alakított tomporú asszonyokra is. Mi lenne más ez, mint burkolt társadalomkritika, szókimondó angol humorba rejtve?

Mindez egy apró részletességgel kidolgozott, enyhén steampunk környezetbe ágyazva, teleszőve találmányokkal, feltalálókkal, gépezetekkel, és egy zsúfolásig telt várossal... 

A cselekmény maga egy lassabb lendületű, ám annál informatívabb történet, aminek elsődleges célja az első kötetben, hogy megismerjük a karaktereket, a világot, egyáltalán azt a környezetet, amelybe hirtelen belecsöppentünk. A jelenetek érdekesek, a párbeszédek humorosak, okosak, ám elsősorban a megdöbbentő helyszíneké, karaktereké és fordulatoké itt a főszerep.

Olyan bámulatosan eredeti ötletekkel találkozhatunk itt, mint a kalózpatkányok mosodahajója, ahol varjak teregetik ki a vizes ruhákat az árbocra, és nagyszerű demokráciában élnek egymással. De megemlíthetném Piteházi úr messze földön híres disznóhúsos-zsályás pitéjét és epertortáját is!




A könyvet kísérő illusztrációk a szerző saját munkái, melyek feliratozása, és  megfelelő helyen történő megjelentetése teljessé, okosan szerkesztetté teszik a könyv egészét.

Nyelvezete újszerű, ám könnyen olvasható, ráadásul nagyszerű fordítói munka teszi teljessé, amely nemcsak lefordítja, de szinte újjáírja Snow remekül megalkotott szlengjét és elméjének szójátékait. A magyarra áttett új szavak ezáltal olyan jelentést kapnak, amely kiemeli, s egyszersmind újjá alkotja azokat, s válik a történet még humorosabbá és érthetőbbé. Dehát ezt már megszokhattuk Pék Zoltántól...

A Doboztrollok trilógia első kötete az egyik legeredetibb, legfantáziadúsabb  és legbritebb humorú gyermektörténet, ráadásul a hamarosan moziba kerülő animáció miatt igen aktuális is! Az őszi borús napokra garantált szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Karakterek:
Alan Snow karaktereinek eredetiségéről már több ízben említést tettem. Ám nem említettem azt a fontos tényt, hogy ezek a különös, szürrealisztikus lények mennyire kedvesek, ártatlanok és szeretnivalók!

A doboztrollok vigyorgó naivsága és jóhiszeműsége megható, a káposztafejek felelősségteljes szenvedélye megmosolyogtató. 
Nagyon szerettem Arthur gyermeki szemlélődését, bátorsága és jellemessége példaértékű, ugyanakkor tagadhatatlanul gyermek még, s Snow nem törekszik arra, hogy jellemét öregítse, s olyan tulajdonságokkal töltse meg, amely nem egy kisfiúhoz való. Arthur - mivel maga is a föld alatt él - velünk együtt csodálkozik rá a dolgokra, s ismeri meg a világot a maga sajthidai valójában. Ezáltal igazán közel kerül hozzánk, Olvasókhoz, s válik velünk teljesen egyenrangúvá.

Majszoltay úr kedvessége és emberségessége végtelenül szimpatikussá teszi őt a szemünkben, szinte szülőatyja ő mind Arthurnak, mind a kis lényeknek. Optimista hozzáállása, segítőkészsége és udvariassága azt az igazi felnőtt magatartást testesíti meg, amelyet minden gyermeknek maga előtt kellene látnia példaként.

Természetesen nem maradhat el a gonosz karakterek megjelenítése sem egy gyermekkönyvben. Ennek legfőbb képviselője a Gatyára fel! kötetben az igen beszédes nevű Suvasz úr. Túl sokat ugyan egyelőre nem látjuk őt, ám jelenléte mindvégig érződik, s nem kétséges, hogy a következő kötetekben milyen szerepet tölt majd be a történet folyamán!

Borító:
A szerző kiadójának, illetve külföldi kiadóinak dicsérete, hogy valamennyien az eredeti illusztrációk egy-egy képét felhasználva - esetleg színesítve - alkották meg a szebbnél-szebb, kicsit ódonnak ható, kicsi steampunk borítókat. A tipográfia ezt kiegészítve, sőt ehhez idomulva alkot az illusztrációkkal teljes képet, valóban szinte válogatni sem lehetne belőlük!
Miután a film megjelent, nagy valószínűség szerint ezt felváltják - vagy kiegészítik - a filmes borítójú kiadások - én mindenesetre maradnék az eredetinél, annak ellenére, hogy a filmes animáció is nagyszerűre sikeredett! De azért mégiscsak az Alan Snow az igazi! 








Doboztrollok - A film - érdekességek

Október 16-án a magyar mozik is bemutatják az Alan Snow könyvéből készült animációs filmet, melynek készítéséről egészen érdekes információkat hoztak napvilágra.

A Doboztrollok (Boxtrolls) az oregoni székhelyű LAIKA stúdió harmadik nagyjátékfilmje ( ők készítették a Coraline-t és a ParaNorman-t is).
A 3D-ben forgatott produkció újabb előrelépést jelent a LAIKA forradalmi filmkészítési technológiában: a hibrid filmben a kézzel előállított szereplőket, kellékeket és díszleteket kézi stoptrükk (stop motion) animációval mozgatják, bár kétségtelen, hogy számítógépes animációt is használnak. 

A Doboztrollok számokban
  • Egy animátor egy hét alatt általában 3,7 másodpercnyi hasznos filmanyagot készített, ami nem egészen 90 képkocka.
  • A film elkészítéséhez 56 kamerát és 892 lámpát használtak, amelyek közül 68 fluoreszkáló fényvető volt.
  • 190 bábut készítettek a film számára.
  • 79 díszletet építettek, miközben a filmben 26 önálló helyszín van; a munkában 13 modellkészítő, 12 ács, 9 díszletfestő, 8 berendező és 4 növénykészítő művész vett részt.
  • 200 jelmez készült a film számára.
  • 14 különböző anyagból van Lord Camen-Bert kalapja.
  • A báljelenetben 150 sajthidai szerepel, részben bábuk, részben számítógéppel generált figurák.
  • Több mint 53 ezer arcrészlet készült 3D-s nyomtatóval, ebből 15 ezer Tojásé volt.
  • Tojásnak több mint 1,4 millió potenciális arckifejezése volt.
  • Tojás pulóvereihez 213 méter fonalat használtak fel, amit kézzel festettek különböző színűre.





  • Suvasznak 1,18 millió potenciális arckifejezése volt, Winnie-nek pedig több mint 600 ezer potenciális arckifejezése volt.
  • 185 felvételen szerepelnek számítógéppel generált emberek.
  • 131 felvételen szerepelnek számítógéppel generált doboztrollok.
  • A Mechafúró körülbelül másfél méter magas volt, 30 kilót nyomott, és 600 darab fém-, műanyag meg acélalkatrészből állt; az 5 darab teljesen kivitelezett Mechafúró (az összesen nyolcból) a legnagyobb működő szerkezet, amelyet stoptrükk-animációs filmben használtak.
  • A Mechafúró kemencéjének lángjait egy iPad szolgáltatta, amelynek képernyőjén végtelenített videó futott.
  • Több mint 20 ezer kelléket készítettek kézzel a filmhez.
  • 55 különböző formájú sajtot állítottak elő a film számára.
  • A növényművészek 24 fajta növényt alkottak meg.
  • A film legkisebb kellékei a tű és a cérna voltak.
  • Az összes karakter arca a LAIKA arcraktárába került, ahol több mint 1300 dobozban csaknem 53 ezer arcot tárolna

Lássuk hát, a végeredményt, vagyis egyelőre annak egy piciny részletét! A film előzetese:




Nyereményjáték

Sajthida városában rég bezárt már a Sajtpalota, és hosszú évek óta betiltották a sajtvadászatot is. Hébe-hóba azonban előfordul, hogy illegális sajtvadászoktól hangos az erdő, akik kegyetlenül lecsapnak szegény sajtokra...

Mi egy ennél sokkal békésebb és minden tekintetben legális sajtvadászatra hívunk titeket! Kapjátok el a legfinomabb sajtokat a sajtvadászat során, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, hogy melyik blogon melyik sajtot sikerült fülön csípni.

/A szókereső sajtvadászat a hagyományos szókeresés szabályait követi, tehát az értelmes szavakat - ezúttal a sajtok nevét - kereshetitek a szókeresőkben föntről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra és átlósan is!/

Aki minden sajtot megtalált, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

SZÓKERESŐ 3.png
a Rafflecopter giveaway

EXTRA NYEREMÉNY!!! 

Azok között, akik a 2. számú rafflecopter dobozban leírják, hogy miért szeretnék elolvasni a könyvet/megnézni a filmet, vagyis, hogy miért kíváncsiak rá, egy db családi mozijegyet sorsolunk ki (4 fő részére) az október 12-én, vasárnap 10 órakor a Mammut moziban megrendezett premier előtti vetítésre! Kérjük, a nyereményjátékra kizárólag azok jelentkezzenek, akik ebben az időpontban el tudnak menni a vetítésre és 24 órán belül válaszolni tudnak a nyertesnek kiküldött értesítő e-mailre!
A játék határideje: október 8. éjfél! Sorsolás október 9-én!!!

a Rafflecopter giveaway

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates